Με το Erasmus+ στη Βουλγαρία

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ “Open to the future”, 8 μαθητές/τριες και 3 εκπαιδευτικοί του 1ου Δημοτικού Σχολείου Διαβατών, βρέθηκαν στην πόλη Gotse Delchev της Βουλγαρίας από τις 29 Μαΐου μέχρι τις 3 Ιουνίου. Το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από τις εκπαιδευτικούς Καρυπίδου Βούλα, Μαρκαντωνάκη Χρυσούλα και Μπαρζίγκα Ευαγγελία, τις μαθήτριες Ηλέκτρα Κολιάτου, Ελένη Λαμπριανίδου, Αθηνά Ιωαννίδου και Αλέσια Καβάγια και τους μαθητές Ηλία Χατζή, Παντελή Καρυπίδη, Δημήτρη Ηλιάδη και Σωτήρη Καπουσούζη.

Αυτή, η 6η  και τελευταία κινητικότητα στο σχολείο Parvo Osnovno Uchiliste St. St. Cyril and Methodius, έδωσε την ευκαιρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς του προγράμματος από τα 4 σχολεία που το επισκέφθηκαν (Πορτογαλία, Ρουμανία, Ιταλία, Ελλάδα) να λάβουν μέρος σε μια σειρά δραστηριοτήτων και εργαστηρίων STEAM σχετικά με περιβάλλον, τα οικολογικά προϊόντα και την συνύπαρξη του δημιουργικού και τεχνολογικού τομέα. Τα αποτελέσματα και οι συνεισφορές αυτού του έργου φιλοδοξούν να προσφέρουν μια πιο λεπτομερή εικόνα, με την οποία οι δραστηριότητες STEAM θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της οικολογίας. Το θέμα της εβδομάδας αυτής είχε τίτλο «“Owning our future. Eco products» που σημαίνει πως κατέχουμε το μέλλον μας παράγοντας οικολογικά προϊόντα.

Το πρωί της  1ης  μέρας  ξεναγηθήκαμε στην πόλη βλέποντας κτίρια (βιβλιοθήκη -εκκλησία) και μνημεία, όπως το άγαλμα του επαναστάτη Cotse Deltchev και ακούγοντας μέρος της ιστορίας της. Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε στο πάρκο.

Φτάνοντας στο σχολείο, μας υποδέχθηκαν με κέρασμα στην είσοδο του κτιρίου . Κατόπιν στην αίθουσα εκδηλώσεων έλαβαν χώρα διάφορα δρώμενα: χοροί, τραγούδια, θεατρικό. Μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων ξεναγηθήκαμε στους  χώρους του σχολείου.  Επισκεφθήκαμε πολλές αίθουσες και συνομιλήσαμε με εκπαιδευτικούς και μαθητές. Στη συνέχεια, σε αίθουσες Η/Υ του σχολείου δημιουργήσαμε ομάδες εργασίας για τη δημιουργία έργων και παρουσιάσεων σχετικά με την οικολογία, το περιβάλλον και τα πλεονεκτήματα των προγραμμάτων Erasmus+.

Τη 2η  μέρα οι δραστηριότητες είχαν σχέση με τις αντίστοιχες δράσεις του προγράμματος στο eTwinning, κατασκευάστηκαν ψηφιακές κάρτες και παρουσιάσεις και λάβαμε μέρος σε εργαστήριο χρήσης της τρισδιάστατης εκτύπωσης στις τάξεις από τους εκπαιδευτικούς.

Οι παραπάνω δραστηριότητες προήλθαν από τις συμμετοχικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις  βασισμένες στις μεθοδολογίες και διαδικασίες που σχεδίασαν οι μαθητές/τριες του προγράμματος και οι οποίοι προέρχονταν από ποικίλα θρησκευτικά, πολιτιστικά και οικονομικά υπόβαθρα.

Η επόμενη μέρα περιλάμβανε επίσκεψη στο κέντρο της Microsoft στη Σόφια με τίτλο Dream Space Center. Οι δραστηριότητες εκεί εστίαζαν στις προκλήσεις και στις προσεγγίσεις που έπρεπε να εκτιμηθούν και να ληφθούν υπόψη σε καινοτόμα προγράμματα STEAM. Το θέμα των δραστηριοτήτων είχε τίτλο «Σώστε τον πύργο εναέριας κυκλοφορίας», στο οποίο μαθητές και εκπαιδευτικοί, συνεργαζόμενοι με μεθοδολογίες και τεχνολογίες STEAM έπρεπε να χτίσουν έναν πύργο ελέγχου αεροδρομίου ανθεκτικό στους σεισμούς, ο οποίος θα πληρούσε συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Μετά την κατασκευή του πύργου, το έργο έπρεπε να δοκιμαστεί κάτω από κάποιες συνθήκες αντοχής. Για τη δοκιμή της αντίστασης, κωδικοποιήσαμε με συσκευές Microbit, έτσι ώστε να ενεργοποιείται ο συναγερμός την ώρα του σεισμού και τοποθετήσαμε τον πύργο ελέγχου σ’ έναν προσομοιωτή σεισμών, για να ελέγξουμε την αντοχή του.

Η εμπειρία της παρατήρησης του ενθουσιασμού και της περιέργειας των μαθητών/τριών μας ήταν εκπληκτική. Η δίψα τους για τις τεχνολογίες τύπου STEAM και γενικά για γνώση δεν έχει όρια. Είναι ήδη έτοιμα για να ανακαλύψουν τον κόσμο.

Μετά το φαγητό, ακολούθησε ξενάγηση στη Σόφια. Επισκεφθήκαμε τον Καθεδρικό Ναό του Alexander Nevsky,  την εκκλησία της Αγ. Σοφίας και πολλά διάσημα κτίρια.

Την τελευταία μέρα του προγράμματος, οι μαθητές/τριες παρουσίασαν σε ομάδες τις εργασίες που επιμελήθηκαν τις προηγούμενες μέρες. Ακολούθησε απονομή των διπλωμάτων συμμετοχής και ανταλλαγή δώρων μεταξύ όλων των ομάδων. Φυσικά δεν έλειψαν και οι απαραίτητες φωτογραφίες.

Οι οικοδεσπότες μας επιφύλασσαν μια ευχάριστη έκπληξη για το τέλος. Ένα  πάρτι  στον χώρο του γυμναστηρίου, το οποίο περιλάμβανε φαγητό, χορό, τραγούδι και πολύ κέφι. Όλοι περάσαμε υπέροχα.

Η επόμενη μέρα ήταν μέρα αναχώρησης. Όλοι επιστρέψαμε γεμάτοι συναισθήματα, εικόνες, εμπειρίες και νοσταλγία!!!!