Φιλοξενία σχολείων Erasmus+ στη Θεσσαλονίκη – Απρίλιος 2023

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Διαβατών στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus με τίτλο «Open to the future», το οποίο ολοκληρώνεται το καλοκαίρι και στο οποίο συμμετέχουν σχολεία – εταίροι, από την Βουλγαρία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ρουμανία, φιλοξένησε την 4η δια ζώσης συνάντηση του προγράμματος την εβδομάδα 24 – 29 Απριλίου.

Στόχος της εβδομάδας φιλοξενίας και αντίστοιχης κινητικότητας των εταίρων ήταν η προώθηση της διακρατικής συνεργασίας και η ανταλλαγή καλών πρακτικών στον τομέα της εφαρμογής των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και του περιβάλλοντος, με τίτλο Our movement. How to clean the planet – Το κίνημά μας. Πώς να καθαρίσουμε τον πλανήτη”.

Η θεματολογία αυτής της εβδομάδας Erasmus αφορούσε σε δραστηριότητες κώδικα και ρομποτικής με θέμα το περιβάλλον και είχε τίτλο The way to our Future. Lets RecycleSorting Activities – Ο δρόμος για το μέλλον μας. Ας ανακυκλώσουμε – Δραστηριότητες Ταξινόμησης”.

Όλοι οι εταίροι έδειξαν έμπρακτα την επιθυμία τους να συνεχίσουν την υποστήριξη δραστηριοτήτων, με τη συνεργασία φορέων από εξειδικευμένα περιβάλλοντα.

Οι μαθητές έλαβαν μέρος σε ποικίλες δραστηριότητες και εργαστήρια, με εξειδικευμένους καθηγητές, με επίκεντρο τη Ρομποτική και το Περιβάλλον.

Η χρήση δραστηριοτήτων κώδικα και εκπαιδευτικής ρομποτικής έχει στόχο τη βελτίωση των μαθησιακών εμπειριών των μαθητών, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη τεχνικών και ήπιων δεξιοτήτων. Επιπλέον, προσελκύουν το ενδιαφέρον των μαθητών, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη μαθησιακή διαδικασία.

Μέσω των εργαστηρίων κώδικα και ρομποτικής οι μαθητές έχουν άμεση ανατροφοδότηση της εργασίας τους, χωρίς παρανοήσεις, ενθαρρύνεται η κριτική τους σκέψη και οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Η ομαδική εργασία δε, προάγει τη συνεργατικότητα και την επικοινωνία. Η περιβαλλοντική διάσταση του έργου, η οποία απαιτεί μια διεπιστημονική προσέγγιση εννοιών και τεχνολογιών STEAM, αποτελεί το όχημα στους μαθητές, έτσι ώστε να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους με πρακτικό και συνεκτικό τρόπο και ταυτόχρονα να ενισχύσουν την περιβαλλοντική τους συνείδηση και να συμβάλλουν με καινοτόμο τρόπο σε βιώσιμες πρακτικές.

Η εμπειρία και οι γνώσεις που αποκομίζουν δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε νέα εργαστήρια και διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής. Επιπλέον, η διάδοση της γνώσης αυτής στα σχολεία των συνεργατών βελτιώνει τις εσωτερικές και εξωτερικές διεργασίες σε αυτά, με θετικό αντίκτυπο τόσο στη σχολική, όσο και στην τοπική κοινότητα, αυξάνοντας το θετικό κλίμα στα σχολεία σε ότι αφορά στα ευρωπαϊκά έργα Erasmus+.

Το πρώτο βράδυ, τη μέρα άφιξης των εταίρων, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου διοργάνωσαν ένα δείπνο καλωσορίσματος όλων των αποστολών για γνωριμία, αλληλεπίδραση και δημιουργία κλίματος οικειότητας μεταξύ τους.

Τη 2η μέρα οι αποστολές επισκέφθηκαν το σχολείο, όπου τους υποδέχθηκαν θερμά οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές στο αμφιθέατρο, έχοντας ετοιμάσει ένα πρόγραμμα υποδοχής και καλωσορίσματος στο σχολείο και στην πόλη μας. Στην τελετή υποδοχής μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος του Δήμου Δέλτα, κος Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος απηύθυνε σχετικό χαιρετισμό, τονίζοντας τη σημασία για την τοπική κοινωνία η υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων στα σχολεία, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος κος Γιώργος Κυριακίδης, η αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών κα. Χρύσα Γεωργιάδου, η πρόεδρος της κοινότητας Διαβατών κα. Πωλίνα Τσίντου και ο αντιπρόεδρος ΤΑ Διαβατών κος Στέλιος Σαββίδης.

Η τελετή υποδοχής περιλάμβανε μια μικρή παρουσίαση του Εθνικού πάρκου του Δέλτα του Αξιού, ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της χώρας μας, καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ετοίμασαν με ιδιαίτερο ζήλο οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές μας, όπως παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, ένα θεατρικό δρώμενο με θέμα την ανακύκλωση και ένα τραγούδι μεταφρασμένο στην νοηματική γλώσσα, έτσι ώστε να γίνεται αντιληπτό και σε άτομα που δεν έχουν την αίσθηση της ακοής, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την αξία της ισότιμης συμμετοχής και του σεβασμού στο διαφορετικό. Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε ανταλλαγή δώρων μεταξύ των αποστολών.

Μετά το γεύμα σε τοπικό εστιατόριο οι αποστολές επισκέφθηκαν τον εκπαιδευτικό οργανισμό Eduact, όπου έλαβαν μέρος σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες ρομποτικής με θέμα την ανακύκλωση. Το ίδιο απόγευμα περιηγήθηκαν στην παραλία της Θεσσαλονίκης και τα θεματικά πάρκα της και στο τέλος της ημέρας τους γευμάτισαν στο κέντρο της πόλης.

Την 3η μέρα το πρωί οι αποστολές ήρθαν στο σχολείο και πήραν μέρος στο πρώτο μέρος των εργαστηρίων εκπαιδευτικής Ρομποτικής και τρισδιάστατης σχεδίασης με κώδικα πάνω στη θεματική για το περιβάλλον με τίτλο The way to our Future. Lets RecycleSorting Activities”.

Το εργαστήριο της εκπαιδευτικής Ρομποτικής είχε τίτλο «Lego Spike Sorting and Recycling Car, ενώ το εργαστήριο 3D σχεδίασης με κώδικα «Recycling Sorting Robot».

Στη συνέχεια αναχώρησαν για το Noesis, όπου επισκέφτηκαν το Μουσείο Τεχνολογίας και ξεναγήθηκαν στην Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία και στην Τεχνολογία Μεταφορών. Τέλος συμμετείχαν ενεργά, διασκεδάζοντας στους χώρους του Τεχνοπάρκου του Μουσείου.

Γευμάτισαν λίγο αργότερα στο εμπορικό κέντρο Cosmos και το απόγευμα περιηγήθηκαν στα Ρωμαϊκά και Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης. Το βράδυ γευμάτισαν στο κέντρο της πόλης, δοκιμάζοντας παραδοσιακές συνταγές.

Ο προορισμός της 4ης μέρας ήταν ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας, όπου περιηγήθηκαν στο μεγαλείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών, πρώτης πρωτεύουσας των Μακεδόνων. Το μεσημέρι επισκέφτηκαν τους φημισμένους καταρράκτες της Έδεσσας και περιηγήθηκαν στα μονοπάτια του Πάρκου των Καταρρακτών. Γευμάτισαν στη συνέχεια σε εστιατόριο της περιοχής και αργά το απόγευμα επέστρεψαν στην πόλη.

Την επόμενη μέρα το πρωί, οι αποστολές ήρθαν στο σχολείο, όπου έλαβαν μέρος στο δεύτερο και τελευταίο μέρος των εργαστηρίων εκπαιδευτικής Ρομποτικής και 3D σχεδίασης με κώδικα. Οι δραστηριότητες ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και όλοι έμειναν ικανοποιημένοι, τόσο από το αποτέλεσμα, όσο και από το θετικό αντίκτυπο που είχε σε ότι αφορά στη γνώση, στη διάδραση, στη συνεργασία και στη διασκέδαση.

Με το πέρας των εργαστηρίων οι αποστολές περιηγήθηκαν στο κέντρο των Διαβατών και επισκέφθηκαν τον Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων και τη Βασιλική του Αγίου Δημητρίου που θεωρείται διατηρητέο εκκλησιαστικό μνημείο του 1853. Εντυπωσιάστηκαν δε, από το τέμπλο του ναού, το οποίο παραμένει ένα έξοχο έργο τέχνης, ζωγραφιστό, με ξυλόγλυπτες διακοσμήσεις, φτιαγμένο σε σχήμα «Π» και διατηρημένο μέχρι σήμερα σε άριστη κατάσταση. Το μεσημέρι γευμάτισαν σε εστιατόριο της περιοχής.

Το ίδιο βράδυ είχε διοργανωθεί το αποχαιρετιστήριο δείπνο – πάρτυ σε ταβέρνα στα Διαβατά. Σε κλίμα φιλικό και χαρούμενο, μαθητές και δάσκαλοι του σχολείου μας μαζί με τους αντίστοιχους φιλοξενούμενους διασκέδασαν με την ψυχή τους στους ρυθμούς ζωντανής ελληνικής μουσικής. Επίσης, δόθηκαν σε όλους οι βεβαιώσεις συμμετοχής στην εβδομάδα αυτή. Στη βραδιά μας τίμησαν με την παρουσία τους οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Κυριακίδης και Χρύσα Γεωργιάδου, καθώς και η πρόεδρος της κοινότητας Διαβατών Πωλίνα Τσίντου, οι οποίοι δώρισαν στους φιλοξενούμενους από ένα βιβλίο της πόλης μας ως ενθύμιο.

Ο αποχαιρετισμός στο τέλος της εκδήλωσης ήταν πολύ δύσκολος, λόγω των δεσμών που δημιουργήθηκαν μέσα στη βδομάδα. Ως σχολείο – διοργανωτής θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα φιλοξενούμενα σχολεία για την συμμετοχή τους και την άψογη συνεργασία. Επίσης, θερμές ευχαριστίες προς όλους όσους συνετέλεσαν ώστε η εβδομάδα αυτή να μείνει χαραγμένη βαθιά στις καρδιές όλων μας. Ιδιαίτερες όμως, ευχαριστίες προς τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, καθώς και τους μαθητές μας που συνεισέφεραν εθελοντικά και με μεράκι τόσο για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων, όσο και καταβάλλοντας τα μέγιστα για να αισθανθούν οικεία οι φιλοξενούμενοι μαθητές και εκπαιδευτικοί.