Με το Erasmus+ στo Chateauroux της Γαλλίας

Το σχολείο μας στη 2η συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+  ταξίδεψε στο Chateauroux της Γαλλίας, για τις ανάγκες του προγράμματος με τίτλο «Biodiversity, a challenge for tomorrow». Το πρόγραμμα αυτό πραγματεύεται θέματα βιοποικιλότητας και την αναγκαιότητα διατήρησης της οικολογικής αλυσίδας ως προϋπόθεση για την επιβίωση του πλανήτη και είναι διευτούς διάρκειας, για το χρονικό διάστημα 2019 – 2021. Συντονίστρια χώρα του προγράμματος είναι η Γαλλία και παίρνουν μέρος επίσης, εκτός από την Ελλάδα, η Ισπανία, η Κροατία και η Βουλγαρία.

Η πρώτη συνάντηση των χωρών-μελών, πραγματοποιήθηκε στο Chateauroux  της Γαλλίας, από τις 4 έως τις 8 Νοεμβρίου 2019, όπου προγραμματίστηκε από τη συντονίστρια χώρα, μια σειρά σεμιναρίων σχετικών με το θέμα του προγράμματος. Για το λόγο αυτό, δύο εκπαιδευτικοί του σχολείου, και συγκεκριμένα ο Δημήτριος Σεμερτζής και η Αικατερίνη Τρυφωνίδου, ταξίδεψαν στη Γαλλία, προκειμένου να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια αυτά.

Την πρώτη μέρα οι αποστολές όλων των χωρών, επισκέφτηκαν ένα Δημοτικό Σχολείο κι ένα νηπιαγωγείο και ενημερώθηκαν για το εκπαιδευτικό σύστημα της Γαλλίας. Εντυπωσιακή ήταν η κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων, καθώς και η πολύ καλή οργάνωση και στήριξη του Δήμου προς αυτά. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, μαζί με μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Descartes, επισκέφτηκαν τα φυτώρια του Δήμου όπου παρακολούθησαν τα παιδιά να μαθαίνουν για κάποια είδη φυτών και να φυτεύουν σπόρους σε γλαστράκια, τα οποία στη συνέχεια πήραν μαζί τους στο σχολείο. Επίσης είχαν την ευκαιρία να  γνωρίσουν τις κλιματικές συνθήκες ενός τροπικού δάσους, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των φυτωρίων, και να μάθουν για τα είδη φυτών που ζουν εκεί.

Τις επόμενες μέρες ακολούθησαν δύο σεμινάρια για τα έντομα από τους καθηγητές Matthieu Roffet και Jp. Martin, ένα σεμινάριο για τρόπους διδασκαλίας των φυτών κι ένα σεμινάριο για τα φυτά στην τέχνη από τον καθηγητή Bruno Forget.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στη γειτονική πόλη Bourges, όπου ξεναγήθηκαν στο κάστρο του Bouges με τους υπέροχους κήπους, στο παλάτι του Jacques Coeur και στον καθεδρικό ναό της πόλης.

Όλες οι αποστολές έμειναν ενθουσιασμένες, τόσο από το επίπεδο των σεμιναρίων όσο και από την ζεστή φιλοξενία των οικοδεσποτών Γάλλων συναδέλφων.