Με το Erasmus+ στo Πόρτο

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Διαβατών συμμετέχει εδώ και χρόνια στα προγράμματα Erasmus+. Τη σχολική χρονιά που διανύουμε, είναι η 3η χρονιά του προγράμματος «Open to the future», το οποίο και ολοκληρώνεται το ερχόμενο καλοκαίρι και στο οποίο τα σχολεία – εταίροι είναι από την Βουλγαρία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία

Η 3η δια ζώσης συνάντηση των εταίρων – σχολείων του προγράμματος πραγματοποιήθηκε από τις 14/11 μέχρι τις 19/11 στο Πόρτο της Πορτογαλίας. Το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από την κα Καρυπίδου Παρασκευή (αρχηγός – συντονίστρια), την κα Μαρκαντωνάκη Χρυσούλα (συνοδός), τους μαθητές Δώδο Αντώνη, Μαυρουδή Ανδρέα, Χατζηιορδάνη Γιώργο και από τις μαθήτριες Ευστρατίου Χαρά, Ηλιάδου Μαίρη και Καραμπέτση Δήμητρα. Η θεματολογία της συνάντησης αυτής αφορούσε σε δραστηριότητες STEAM, κώδικα και ρομποτικής με θέμα το περιβάλλον και είχε τίτλο “All around us. Ecosystem”.

Το πρώτο βράδυ όλες οι αποστολές βρέθηκαν στο δείπνο για το καλωσόρισμα από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του σχολείου Agrupamento de Escolas de Rio Tinto, το οποίο και μας φιλοξένησε. Εκεί υπήρξε μια πρώτη γνωριμία και αλληλεπίδραση μεταξύ όλων.

Τη 2η μέρα επισκεφθήκαμε το σχολείο. Μας περίμενε μία  θερμή υποδοχή από τη  Διευθύντρια, στο αμφιθέατρο. Ακολούθησε η παρουσίαση όλων των χωρών και ανταλλαγή δώρων. Οι μαθητές – χωρισμένοι σε ομάδες – έπαιξαν ένα παιχνίδι εξερεύνησης, με σκοπό να εξοικειωθούν με τις εγκαταστάσεις του σχολείου. Μετά το γεύμα στο σχολείο, επισκεφτήκαμε το Πλανητάριο της πόλης, στο Centro de Astrofísica da Universidade do Porto. Εκεί οι μαθητές εμβάθυναν στις έννοιες τηλεσκόπιο, ηλιακό σύστημα και αστρονομία. Ακολούθησε εργαστήριο σχετικό με τις φάσεις της Σελήνης και τις εποχές, όπου έμαθαν για το φάσμα φωτός, γιατί έχουμε φάσεις σελήνης στη Γη και γιατί οι εποχές του έτους δεν προκαλούνται από την απόσταση από τον ήλιο.

Την 3η μέρα τα παιδιά δούλεψαν αποκλειστικά στην αίθουσα πληροφορικής του σχολείου. Ξεκίνησαν τα εργαστήρια με την κατασκευή ενός τρισδιάστατου μοντέλου για το οικοσύστημα, τέτοιου ώστε να αποτελέσει μήνυμα για τις επόμενες γενιές. Αφού ολοκλήρωσαν το εργαστήριο, παρουσιάστηκαν όλες οι κατασκευές και ενημερώθηκαν ότι οι κατασκευές αυτές θα εκτυπωθούν στον 3D εκτυπωτή του σχολείου και θα μας τα στείλουν. Το επόμενο εργαστήριο αφορούσε στον προγραμματισμό με το ρομπότ Mbot. Οι μαθητές με τη χρήση των smartphones τους έδωσαν κίνηση, ήχο, χρώματα, πειραματίστηκαν με τους αισθητήρες που έχει και προγραμμάτισαν ανάλογα τα ρομπότ τους, βάση των αποστολών που τους δόθηκαν. Δυστυχώς τη μέρα αυτή, δεν μπορέσαμε να περιηγηθούμε σε πολιτιστικά σημεία της πόλης, λόγω ισχυρής βροχόπτωσης.

Ο προορισμός της επόμενης μέρας ήταν  το Aveiro (περίπου 100 χλμ.. νοτιότερα της πόλης Porto), την πορτογαλική Βενετία, λόγω των καναλιών και των βαρκών , που θυμίζουν τη Βενετία. Φτάνοντας εκεί, επισκεφθήκαμε το Fabrica da Ciencia Viva (Live science factory). Εκεί τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με δραστηριότητες, κατασκευάζοντας και προγραμματίζοντας τα Lego Spike Prime.  Η δραστηριότητα ενθουσίασε τους μαθητές, γιατί στα σχολεία μας δεν υπάρχει η ρομποτική στο βασικό πρόγραμμα σπουδών. Η επόμενη δραστηριότητα στον χώρο αφορούσε σε διασκεδαστικές δραστηριότητες με τα χέρια, όπου οι μαθητές σε ρόλο μικρών επιστημόνων ασχολήθηκαν με το συναρπαστικό κόσμο των Φυσικών Επιστημών, διερευνώντας και προσεγγίζοντας διάφορα φυσικά φαινόμενα, ερμηνεύοντας και φτάνοντας στην εξαγωγή συμπερασμάτων. Αφού ολοκληρώθηκαν οι δραστηριότητες στον χώρο, γευματίσαμε και μετά ξεναγηθήκαμε στην πόλη, θαυμάσαμε την αρχιτεκτονική των κτιρίων που είναι επενδυμένα εξωτερικά με πλακάκια λόγω υγρασίας, περπατήσαμε στα λιθόστρωτα δρομάκια της πόλης, δοκιμάσαμε τα παραδοσιακά γλυκά τους, τους “ovos-τυφλοπόντικες” και τα “trouxas de ovos”( και τα δύο  γίνονται από τα αβγά).  Επιβιβαστήκαμε στις γόνδολες και κάναμε βαρκάδα, θαυμάζοντας το μήκος των καναλιών και πολλά κτίρια. Η βροχή που άρχισε δεν μας πτόησε και ολοκληρώσαμε τη βαρκάδα μας. Επιστρέψαμε στο Πόρτο, απολαμβάνοντας το υπέροχο σούρουπο.

Η επόμενη ήταν η τελευταία μέρα εργαστηρίου στο σχολείο. Τα παιδιά στην αίθουσα πληροφορικής, έστειλαν ένα κωδικοποιημένο μήνυμα στον ISS (Διεθνής Διαστημικός Σταθμός). Ακολούθησαν τα πορίσματα, η αξιολόγηση της συνάντησης, η απονομή των βεβαιώσεων συμμετοχής και φυσικά οι καθιερωμένες φωτογραφίες. Στη συνέχεια, τα παιδιά από την Πορτογαλία έβαλαν ένα τραγούδι από κάθε χώρα – εταίρο και ακολούθησε χορός. Γευματίσαμε στο σχολείο και όλοι μαζί επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο που μας πήγε στην περιοχή Gaia. Τη χωρίζει από το Porto ο ποταμός Douro. Κάναμε κρουαζιέρα στον ποταμό, βλέποντας πολλά ιστορικά  κτίρια. Ακολούθησε περιήγηση και ξενάγηση στην πόλη και  στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Επίσης, είδαμε έκθαμβοι έναν σταθμό του μετρό, που η αρχιτεκτονική και η ζωγραφική του παραπέμπουν σε μουσείο. Το τελείωμα της ημέρας περιλάμβανε το αποχαιρετιστήριο δείπνο. Όλοι ήταν ικανοποιημένοι και το κλίμα πολύ φιλικό. Ο αποχαιρετισμός ήταν πολύ δύσκολος. Δημιουργήθηκαν φιλίες και δεσμοί. Βλέποντας τη δυσκολία με την οποία τα παιδιά αποχωρίζονται, καταλαβαίνεις ότι όντως αποκόμισαν γνώσεις και δεσμούς. Ευχαριστούμε θερμά και από καρδιάς το σχολείο του Πόρτο που μας φιλοξένησε και υποσχόμαστε πως στην επόμενη συνάντηση του προγράμματος που θα διοργανωθεί στη χώρα μας τον ερχόμενο Απρίλιο, θα ανταποδώσουμε με το παραπάνω τη φιλοξενία αυτή.